Velebit

Srednji Velebit, 10.-11.06.2017.Ljubičko brdoLjubičko  brdo 1320m, 10.06.2017.

Konjevača

Sadikovac 1286m i Konjevača 1381m, 11.06.2017.

Trag prijeđenog puta i visine 1. dan

Trag prijeđenog puta i visine 2. dan

Sve što je moja malenkost znala napisati o Velebitu, objavljeno je u lanjskim crticama sa izleta

-        09/10.07.2016. Sekcija društvenih izleta: Srednji Velebit – Baške Oštarije

 

-        24.-25.09.2016. Baške Oštarije - Velinac, Kiza i Badanj

 

dostupnim na istoj ovoj web stranici u odjeljku putopisi-s-planinarskih-tura.

 

Velebitski krajolici, impresivne stijene, burom ogoljene paške panorame, nešto udaljenije otočje počevši od Cresa pa preko Oliba i Silbe sve do Ugljana i Dugog otoka vizure su u kojima smo uživali dva prekrasna dana. Lagani sjeverni vjetar i ovaj je puta očistio horizont, pa su pogledi na jadranskoj strani sezali do daljina na kojima se spajaju nebo i more.

 

Svi oni koju su ovu ljepotu makar jednom doživjeli, znat će da su bilo kakve riječi nedovoljne da dočaraju i izbliza opišu osjećaje koji u tim trenutcima naviru. Zarobljen u toj ljepoti mogao bih levitirati beskrajno. Stoga je bolje da se ostavim pera i da do slijedećeg susreta sa ovom planinom uživam u nostalgičnim sjećanjima na prelijepe kadrove koji su se naizmjenično otvarali,  kako prema nepravedno zapostavljenoj ličkoj, tako i prema morskoj strani, uz neizostavnu šetnju do Kubusa na kraju dana kako bi se prisustvovalo neopisivom doživljaju zalaska sunca. 

 

A što reći o druženjima koja su pratila ovogodišnji dvodnevni boravak u okolici Baških Oštarija. Kao i uvijek do sada, šaroliko društvo zaljubljenika u prirodu pobrinulo se da tu bude svega, od ozbiljnih planinarskih tema, preko manifestacija dubokog osjećaja unutarnjeg mira, ispunjenosti, sigurnosti, povezanosti, ljubavi i harmonije sa svijetom oko nas,  do običnih, prizemnih šala i pošalica kojima smo ispunili vrijeme napora i znojavih uspona na Ljubičko brdo, Kizu, Veliki Sadikovac i Konjevaču.

 

I na kraju mogu zaključiti da je i ovaj vikend na srednjem Velebitu bio puno, puno više od  čistog planinarenja. Ponudio nam je obilje ljepote i adrenalina, netaknutu prirodu, solidan smještaj i dobru domaću hranu. Na kraju svakako treba spomenuti i srdačne domaćine, bez kojih ovaj doživljaj ne bi bio potpun.

 

DZ