30. svibnja 2017. izložba Dubravke Mijatović

IMG 0591

U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, 30. svibnja 2017. godine otvorena je izložba Dubravke Matijević, slikarice i dugogodišnje članice PD Napredak – Zagreb i Napretkove glavne podružnice u Zagrebu.

U ime Napretkovog kulturnog centra i Napretkove glavne podržnice govorio je prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić.

Slikarstvo Dubravke Mijatović možemo prepoznati kao intimističko i autoreferencijalno, čak i kada slikarica izlaže cikluse koji imaju naglašeno ekspresivnu gestu snažnog kolorita. To delikatno i suptilno dvojstvo slikarskog puta u novom je ciklusu slika ulja i akrila koncentirano u temama i motivima koji je okružuju, vezanim uz zavičaj i predmete koji metaforički simboliziraju toplinu i ljepotu okruženja i kameni korijen. U slikama autorice pronalazimo maslinu,teme koje postaju i ostajusvevremene djelujući uvijek svježe, tragove kamene dalmatinske arhitekture, obala, mora, kao i mrtve prirode, a u koloritu specifične tonove dalmatinske zemlje i pejzaža, kojima možemo naći stilsku genezu u postimpesionizmu i Cezanneovom kolorizmu. Nove slike međutim, jasno će utvrditi kako slikaričin intenzivan kolorit, s mnogo tonova zasićene zelene, plave,ljubičaste, narančaste, crvene boje ima ishodišta u realnom viđenom i doživljenom pelješkom pejzažu, odnosno u širem kontekstu prirodnog kolorita jadranskog podneblja“, rekla je o izložbi Ana Tomljenović, slikarica i voditeljica slikarskih radionica.

Nakon službenog otvorenja izložbe uz prigodan domijenak  nastavljeno je druženje u Napretkovom klubu. Izložba je i prodajnog karaktera,a slike se mogu razgledati do konca lipnja.

Tekst i fotografije

M. Milošević