DOLOMITI

 
“Na planini osjećamo radost življenja, emociju dobrog osjećaja i olakšanje zaborava ovozemaljskih nevolja. Sve to zato što smo bliže nebu."
Emilio Comici
 
D O L O M I T I
 
 
PLANINARSKA VOĐENA TURA
  Dolomiti su planinska skupina u istočnim Alpama u Italiji, smješteni većinom u provinciji Belluno (Veneto), a ostalim, manjim dijelom, u provincijama Južni Tirol i Trentino (sjeveroistočna Italija). Cijelo područje Dolomita nalazi se pod zaštitom UNESCO – a, od 2009. godine. Dolomiti se mogu pohvaliti sa čak 21 impresivnim vrhom, većim od 3 000 metara nadmorske visine, ali i predivnim alpskim krajolicima. Dolomiti su mjesto na kojem se dotiču različite kulture: talijanska, njemačka, francuska te kultura Ladin. Možemo reći da su mjesto u kojem se spajaju središnja Europa i Mediteran, što je utjecalo na zanimljivu prošlost ovih područja, počevši od rimskih careva, bavarskih poljoprivrednika te euopskih kraljevskih obitelji.
1. Dan, 16.07.2023. Velika Gorica/Zagreb – Cortina d'Ampezzo - B&B Hotel Passo Tre Croci

7:30 polazak konfornog autobusa iz Velike Gorice, iza robne kuće Konzum, i u 8:00 sati iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski. Vožnja kroz Sloveniju i Italiju do našeg odredišta, vožnja traje cca 9-10 sati, a po putu je predviđen dovoljan broj pauza za odmor i okrijepu. Po dolasku u naš hotel slijedi smještaj u dvokrevetne sobe, večera, noćenje.

Tofana2. Dan, 17.07.2023. uspon na Tofanu di Rozes 3225 m/nv – Ferrata Lipella (grupa B – via normale)

Piramidalni oblik TOFANE DI ROZES (3225 m) sa alpinističkog i planinarskog gledišta, izdvaja se svojom atraktivnošću i ljepotom i najljepša je od sve tri Tofane. Njene južne stijene (crvene, narančaste, roze do sive boje) kao tornjevi povezani su u jedinstvenu cjelinu uzdižući se visoko vertikalno, stvarajući dojam ogromne planinske Katedrale, kojoj se sa poštovanjem treba pokloniti, prije nego se krene u njene stijene.

Doručak, polazak autobusa je u 8:00 sati do našeg polazišđta za planinarsku turu. Uspon je planiran ferratom Lipella, a spust via normale, grupa B (koja ne želi ići ferratom na vrh) ide na vrh via normale. Uspon po ferrati i silazak via normale traju cca 6-7 sati, uspon je tehnički i kondicijski zahtjevan T3, K3

Lagazuori3. Dan, 18.07.2023. uspon na Lagazuoi Piccolo (2778 m) – via normale

Lagazuoi Piccolo je 2778 m visoka planina smještena sjeverno od alpskog prijevoja Passo Falzarego 2105 m. S vrha na kojem stoji križ pruža nam se prekrasan pogled na najviše vrhove Dolomita, gdje se vidi Marmolada i njezin ledenjak, a za oko nam zapne i Tofana di Rozes, koja zajedno sa svojim susjedima Tofano di Mezzo i Tofano di Dentro, zauzima područje zapadno od Cortine d'Ampezzo.

Lagazuoi Piccolo je planina poznata uglavnom s povijesnog gledišta. Na području spomenute planine tijekom I. svjetskog rata odvijala se žestoka bitka između Talijana i austrougarske vojske koja je promijenila sliku planine. Planina je probijena brojnim podzemnim tunelima, uz koje sada vodi zanimljiva planinska staza, koja nas kroz unutrašnjost planine vodi do vrha. Doručak, polazak autobusa je u 8:00 sati do našeg ishodišta za planinarsku turu, a vožnja traje cca 20 min.

Kronplatz Messner Mountain Museum4. Dan, 19.07.2023. Messner Mountain Museum - Kronplatz - Cortina d'Ampezzo

Doručak, 8:00 polazak autobusom do podnožja Kronplatza, do mjesta Olang cca 1 sat vožnje, zatim gondoloma do vrha Klonplatza. "MMM" Corones na Kronplatzu – između doline Gader, Olang i doline Puster – završni je čin u projektu Messner Mountain Museum (koji se sastoji od ukupno šest objekata).

Na rubu planinske visoravni Južnog Tirola s najspektakularnijim pogledima, u jedinstvenoj muzejskoj arhitekturi koju je stvorila Zaha Hadid, predstavljam krunu tradicionalnog planinarenja. Kronplatz pruža pogled izvan granica Južnog Tirola na sve točke kompasa: od Lienz Dolomita na istoku do Ortlera na zapadu, od Marmolade na jugu do Zillertalskih Alpa na sjeveru. Muzej je ogledalo svijeta mog djetinjstva - Geislerspitzen, središnje oslonce Heiligkreuzkofela (najteži uspon u mom životu) i glaciranih granitnih planina doline Ahrn. Na Kronplatzu predstavljam razvoj modernog alpinizma i 250 godina napretka u pogledu opreme. Govorim o trijumfima i tragedijama na najpoznatijim svjetskim vrhovima – Matterhornu, Cerro Torreu, K2 – i prikazu našeg djelovanja, koliko god se ono proturječno činilo. Kao i u drugim svojim muzejima, alpinizam sam osvijetlio uz pomoć relikvija, misli, umjetničkih djela (slika i skulptura) te odrazom vanjske planinske pozadine u unutrašnjosti MMM Corones.

Kao pripovjedaču priča o tradicionalnom planinarenju, nije mi namjera osuđivati ​​ili dramatizirati, već jednostavno sažeti ljudsko iskustvo svijeta koji je moj svijet, 250 godina starog natjecanja između čovjeka i planine. Fokus nije na sportu i rekordima, već na ljudima, na ključnim suradnicima alpinizma, uključujući filozofe i pionire koji su imali hrabrosti učiniti 'zlatni korak' od ideje do djela, zanemarujući pitanje "Zašto?"

“Corones” je latinska riječ za “krunu”, poput “Krone” na njemačkom. A Kronplatz – poznata planina Južnog Tirola za skijaše i planinare i savršena platforma za poletanje zmajevima i paraglajderima – sada je dom krunskog dijela mog projekta planinskog muzeja, mirnog mjesta gdje ljudi mogu usporiti i uživati ​​u nezaboravnim pogledima. To je mjesto povlačenja koje otvara ljudska osjetila za ono iznad i izvan, gdje planine postaju iskustveni prostor i dio naše kulture. U mentalnim letovima izvan svih vrhova iznova se otkrivaju“. Reinhold Messner

Nakon razgleda muzeja te slobodnog vremena za uživanje na vrhu Kronplatza povratak u Cortinu d'Ampezzo gdje je predviđena pauza za razgled i uživanje u gradu. Cortina d'Ampezzo smještena je na obroncima Dolomita na visini od 1210 m, te predstavlja popularno odmaralište zaljubljenika u zimske sportove.

http://www.messner-mountain-museum.it/en/

dibona cristallo15. Dan, 20.07.2027. uspon na Monte Cristallo 3.221 m - ferrata Ivano Dibona 

Doručak, 8:00 polazak autobusa do polazišta za današnju planinarsku turu. Monte Cristallo 3221 m je najviša planina skupine Cristallo, u Dolomitima Ampezzo. Ivano Dibona je jedna od najpoznatijih via ferrata u svim Dolomitima, koju karakterizira veličanstveni viseći most dug 30 metara koji otvara put na jedinstven način. Cjelokupni itinerar odvija se na Monte Cristallo, koji još uvijek nosi tragove Velikog rata, pogled na dolinu Ampezzo u cijelosti. Cijela tura traje cca 6-7 sati. Za sve planinare koji neće ići na ovu planinarsku turu opcija B je da idu na jezero Lago di Sorapis. Lago di Sorapiss je jezero u planinskom lancu Sorapiss u Dolomitima, provincija Belluno, jezero ima nadmorsku visinu od 1.925 metara. Jaka tirkizna boja je prašina s ledenjaka. Do jezera se može doći samo pješice ili helikopterom. Lago di Sorapis jedno je od najljepših jezera talijanskih Dolomita!

Silvestar Stalone6. Dan, 21.07.2023. Dolomiti Trail – kružna panoramska tura cca 16.5 Km po najljepšim putevima Dolomita

Doručak, 8:00 polazak autobusom do Corine d'Ampezzo te dalje žičarom do planinarkog doma Faloria, na nadmorskoj visini od 2123m/nv. Sa široke terase planinarkog doma Faloria se možete diviti cijeloj dolini Ampezzo i uživati ​​u savršenom pogledu na Tofane, skijalište koje je domaćin natjecanja Svjetskog kupa u alpskom skijanju, veličanstveni Pomagagnon i Tre Cime di Lavaredo.  Odavde krece panoramska staza Dolomieu, br. 212, vrlo slikovita i duga nešto manje od 4 km. Slijedimo je nizbrdo do lokacije Rio Gere. Staza je umjerenog nagiba i u početku prati greben kamenjara, a potom ulazi u šumu ariša, bora i jele te prelazi u makadamsku cestu.  Ne predstavlja tehničke poteškoće i pruža spektakularan pogled na Tofane, Pomagagnon, Cristallo i Conca Ampezzana. Na ovom trailu proći ćemo i mini kružnu stazu do pozicije gdje se snimao film cliffhanger. Vrijeme trajanje trekkinga cca 6-7 sati. Povratak u Cortinu d,Ampezzo je stazom pješice.

7. Dan, 22.07.2027. B&B Hotel Passo Tre Croci – Cortina d'Ampezzo - Velika Gorica/Zagreb

Doručak, 8:00 – 8:30 pakiranje stvari u autobus te slijedi povratak kroz Italiju i Sloveniju u Zagreb/Veliku Goricu. Očekivani dolazak z Vagreb/Veliku Goricu je oko 18:00 – 18:30 sati, a po putu je predviđen dovoljan broj pauza za odmor i okrijepu.

Napomene:

- sve detalje oko dužine puta, trajanja tura, visinske razlike, opreme, obuće i odjeće, sudionici će primiti prije putovanja na sastanku grupe

- na ovom podrućju, lako dostupno, nalaze se brojne druge atraktivne lokacije kao npr. Lago di Sorapis, najteža ferrata u Dolomitima "Ferrata Piazzetta" koja vodi na vrh Piz Boe 3150 m, te druge atrakcije, te planinari mogu i samostalno prema vlastitim željama istraživati ovo atraktivno područje ...

 .
.

Cijena putovanja iznosi:  589,00 €

 .

Cijena uključuje:

–        6 x noćenje u hotelu u dvokrevetnim sobama (TWC) ... Hotel Passo Tre Croci Cortina 3***

-         6 x doručk u hotelu, buffet 

–        Unajmljeni autobus i sve transfere navedene u programu putovanja

-         Stručnu pratnju tijekom cijelog putovanja i profesionalno planinarsko vođenje

Cijena ne uključuje:

–        Doplata za večere iznosi 15€ po danu

–        Boravišna pristojba 3 € po danu

–        Lokalne žičare, ukoliko ih budemo koristili

–        Putno osiguranje sa uključenom Covid-19 bolesti

–        Ulaznica u MMM muzej 7€ po osobi grupna

Hotel Passo Tre Croci Cortina 3*** je hotel s tri zvjezdice u Passo Tre Croci, alpskom prijevoju u Dolomitima na 1800 metara, na obroncima Monte Cristalla; Hotel je udaljen samo 9 minuta od jezera Misurina, 20 minuta od Tre Cime di Lavaredo i 13 minuta od centra Cortine d'Ampezzo, također poznatog kao "Kraljica Dolomita". Iz soba na gornjim katovima hotela pruža se prekrasan pogled na Dolomite i dolinu Ampezzo, dok se u prizemlju nalazi bar i restoran gdje se možete opustiti ispijajući piće i kušajući jela tipične lokalne tradicije. . B&B Hotel Passo Tre Croci Cortina idealan je izbor za ljubitelje trekkinga i zimskih sportova: smješten na strateškoj poziciji, polazište je za dolazak do jezera Sorapiss i brojnih planinskih masiva.  https://www.hotel-bb.com/it/hotel/passo-tre-croci-cortina.

Prijave i informacije: +385 98 275 719 Franko ili +385 91 506 4411 Renato

Organizator: PK Horizont VG i PD Napredak - Zagreb

Vodič i kreator ture: Renato Milovski, pl. vodič