Snježnik 1505 m/nv i Guslica 1490 m/nv

 
Platak - Snježnik1505 m - Guslica 1490 m
 
 
Program: 
6:50 Polazak iz Zagreba, ispred KD Vatroslav Lisinski
.
Vožnja auto cestom Zagreb - Rijeka, zatim lokalnom cestom do Platka, vožnja traje cca 3 sata, a po putu je predviđena pauza za odmor i okrijepu
.
Planinarska tura: Platak 1100m/nv - vrh Snježnik 1505 m/nv - vrh Guslica 1490 m/nv - Platak 1100 m/nv
.
Opis planinarske rute:
Ukupna dužina: cca 12 Km
Visinska razlika: 630 m uspona 
Težina rute: K3
Trajanje ture: cca 3:30 sati
Potrebna oprema: čvrste gojzerice, odjeća višeslojna u skladu s vremenskim prilikama, planinarski štapovi preporučeni
.
Nakon planinarske ture predviđena je pauza za odmor i okrijepu u planinarskom domu Platak, a nakon toga povratak u Zagreb/Veliku Goricu.
.
Prijevoz: Prijevoz je planiran s unajmljenim autobusom, cijena iznosi 33,00 €
.
Organizator: PK Horizonr VG
.
Vodič na terenu: Franko Čuvalo
.
Prijave i informacije: +385 98 275 719
 

Ocjena za kondicijsku zahtjevnost ima četiri razreda: K1, K2, K3 i K4

K1 – LAGANO
Lagani planinarski izlet ili tura primjerena svakom planinaru izletniku, po ukupom trajanju hoda do 5 sati, isključuje dugotrajne istrme uspone. Visinska razlika je manja od 200 metara.

K2 – OTEŽANO
Lakša planinarska tura ukupnog trajanja hoda do 7 sati i može sadržavati duže uspone i mjestimično kraće strmine i uspone. Visinska razlika je veća od 400 metara.

K3 – TEŠKO
Teška planinarska tura, koja uključuje višekratne, dugotrajne, strme i vrlo strme uspone ili po trajanju hoda prelazi 7 sati. Visinska razlika je veća od 800 metara.

K4 – IZRAZITO TEŠKO
Izrazito teška tura čije je trajanje hoda duže od 9 sati može sadržavati višekratne strme i dugotrajne uspone. Visinska razlika je veća od 1200 metara.

Ocjena za tehničku zahtjevnost ima četiri razreda: T1, T2, T3 i T4

T1 – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala.

T2 – MANJE ZAHTJEVNO
Pri kretanju potrebno se povremeno služit i rukama, povremeno na pojedinim dionicama koriste se sajle i klinovi, u zimskim uvjetima cepin idereze. Obavezna je upotreba kaciga.

T3 – ZAHTJEVNO
Pri kretanju povremeno koristimo ruke, sajle, klinove, komplet za samoosiguranja (pojas + ypsilon), u zimskim uvjetima dereze i cepin. Obavezna je upotreba propisane opreme i znanje samostalnog korištenja opreme.

T4 – VRLO ZAHTJEVNO
Pri kretanju se služimo i rukama, obavezno je samosiguranje i upotreba kaciga, a zimi cepina idereza. Trasa sadrži opasne dionice na kojima nije postavljeno osiguranje i da bi h se savladalo, potrebno je znanje i vještina u samoosiguravanju. Trasa je svojim položajem opasna (udari vjetra, sunce, lavinsko područje itd.).