Povijest planinarskog društva Napredak - Zagreb

logo novi1

 

 

Povijest planinarskog društva Napredak - Zagreb

 

 

 

Planinarsko društvo Napredak-Zagreb osnovano je 13. siječnja 2006. godine i na taj način pridružilo se velikoj obitelji planinarskih društava grada Zagreba i Hrvatske. Istodobno je dio Hrvatskog kulturnog društva Napredak-Zagreb. Ideja o osnivanju planinarskog društva potekla je koncem devedesetih godina prošlog stoljeća od samih članova HKD Napredak-Zagreb. Krajem 2005. godine donesena je odluka o formiranju inicijativnog odbora za utemeljenjem planinarskog društva. Uz glavne zagovornike Davora Ivaniševića i Dragutina Vujića okupili su se Tomislav Dubravac, Žarko Jerković, Vlado Luburić, Žarko Primorac, Mario i Zdenko Milošević, Brunela Bobek, Petar Cvitanušić i Gordana Cvitan svi članovi Zagrebačkog HKD Napredak.

Tijekom pripremnih sastanaka inicijativnog odbora donesena je odluka da se osnivačka skupština održi 13. siječnja 2006. godine u velikoj dvorani HKD Napredak-Zagreb. Tog dana okupilo se 66. građana, uglavnom članova kulturnog društva i njihovih prijatelja zainteresiranih za planinarstvo. Usvajanjem programa, statuta, rukovodstva i svih tijela društva utemeljeno je društvo nazvano“ Planinarsko Društvo Napredak- Zagreb“, a svi akti poslani su Uredu za udruge radi registracije.

Za prvog predsjednika društva izabran je Dragutin Vujić s pedesetogodišnjim iskustvom u planinarenju. Za dopredsjednika je izabran Tomislav Dubravac, a za tajnicu Brunela Bobek, a za članove Upravnog odbora izabrani su: Draženka Burić, Davor Ivanišević, Žarko Jerković i Mario Milošević.

Rješenjem Ministarstva uprave RH od 23. ožujka 2006. godine PD Napredak-Zagreb je upisan u registar udruga pod brojem 21004578. Iste godine nakon niza uspješno održanih izleta u listopadu i studenom PD Napredak-Zagreb organizirao je prvu planinarsku školu pod vodstvom Planinarskog  saveza grada Zagreba. Planinarskoj školi pristupilo je 27 polaznika. Svi su uspješno savladali program i završili školu.

2007. godine sa mjesta dopredsjednika odstupio je dr.Tomislav Dubravac i prešao u Nadzorni odbor, a na njegovo mjesto došao je Mario Milošević, sa mjesta tajnika društva povukla se Brunela Bobek zbog zdravstvenih razloga, a novim tajnikom postao je Franko Čuvalo. Krajem  listopada 2007. godine zbog neslaganja i stvaranja niza problema u društvu odlukom Upravnog odbora i suda časti smijenjen je predsjednik Dragutin Vujić. Za novog predsjednika imenovan je Franko Čuvalo, dopredsjednik ostaje Mario Milošević a novim  tajnikom imenovan je Žarko Jerković. Ostali članovi Upravnog odbora su Davor Ivanišević, Draženka Burić, Antonija Kralj i Zdenko Milošević. U Nadzorni odbor izabrani su Žarko Primorac kao predsjednik, Tomislav Dubravac i Vlado Luburić članovi. U Sud časti imenovani su Željka Ravlić, predsjednica, Ljilja Krešo i Ana Bubalo članovi. Web stranicu uređuje i vodi Petar Cvitanušić.

Od osnutka društva kao znak prepoznatljivosti (grb) korišten je logo HKD Napredak-Zagreb s dodatkom planinarsko društvo. Arhitekt Franko Čuvalo 2007. godine izradio je grb društva kojeg je Upravni odbor podržao a skupština društva ga usvojila. Redizajn grba 2011. godine napravio je Franko Čuvalo, a već 2012. godine izradio je novi grb okruglog oblika koji je usvojen i do danas je u upotrebi.

Grbovi clanak povijest

Godine 2012 održana je druga izborna skupština PD Napredak-Zagreb. Ponovo su izabrani Franko Čuvalo za predsjednika, Mario Milošević za dopredsjednika a Žarko Jerković za tajnika društva. U Upravni odbor imenovani su: Snježana Dugandžić, Davor Ivanišević, Zoran Rivić i Jasna Vavrek. U Nadzorni odbor izabrani su Žarko Primorac kao predsjednik, Tomislav Dubravac i Vlado Luburić članovi. U Sudu časti su Željka Ravlić, predsjednica, LJilja Krešo i Slavica Kisić članovi.

2016. godine održana je treća izborna skupština na kojoj su potvrđeni mandati vodstvu i svim tijelima društva.

2018. godine održana je izvanredna skupština PD Napredak-Zagreb zbog značajnih promjena u vodstvu i tijelima uprave. Na samom početku skupština je razmotrila žalbe i jednoglasno potvrdila ranije odluke tijela društva o isključivanju iz članstva Maria Miloševića dopredsjednika, Dragutina Vujića njegovog mentora, Gorana Štrbca, Katice Devčić i Vesne Biljan. Isključeni su zbog rada protiv interesa društva, istodobno služeći se raznim spletkama.

U novo vodstvo i tijela društva izabrani su ponovo Franko Čuvalo za predsjednika, Zvonko Vidović za dopredsjednika a Žarko Jerković za tajnika. U novi Upravni odbor imenovani su Branko Vuksan, Jasna Novković, Mato Kisić i Aida Karaula. U Nadzornom odboru su Ivan Ravlić, predsjednik, Šerif Krajišnik i Mirsada Mahmić članovi. U Sudu časti su Željka Ravlić, predsjednica, Josip Ostojić i LJilja Vuksan. Urednik web stranice je Petar Cvitanušić.

PD Napredak-Zagreb nastavlja rad s novim rukovodstvom. Društvo od osnivanja bilježi stalan rast članstva.

Do sada smo organizirali tri planinarske škole kroz koje je prošlo ukupno 62. polaznika. 

2020. godine PD Napredak-Zagreb održalo je jubilarnu 15. godišnju skupštinu u Palmotićevoj ulici 21. Kako nam je bilo pogledajte u slijedećem članku. Skupštini je prisustvovalo 67. članova i prijatelja društva. Nakon izbora radnih tijela podnesena su i prihvaćena izvješća o radu društva u 2019. godini. U upravnim tijelima društva  ostaju svi članovi koji su imenovani na prošloj skupštini.

Na početku svečanosti prisutne je pozdravio predsjednik PD Napredak-Zagreb arhitekt Franko Čuvalo riječima: „Dragi prijatelji ljubitelji planina i prirode 15. godina je prošlo od našeg osnutka. Tih 15. godina tako je brzo prohujalo da nismo ni svjesni kako godine lete. I tako eto doletjeli smo u 2020. godinu. Dali ste se ikada upitali gdje smo bili u tih 15. godina? Veseli me iznijet nekoliko zanimljivih podataka o nama. U tih 15. godina napravili smo 377. izleta, od toga su 293. jednodnevna , 70. dvodnevnih i 14. desetodnevnih. Kada se to zbroji u planinama smo proveli ukupno 573. dana ili slikovitije jedna godina šest mjeseci i 28. dana. Za to vrijeme propješačili smo oko 5.655 km. Da smo se penjali u prosjeku sedamsto metara ispada da smo se popeli 264 km. Ili kao da smo bili na vrhu Himalaja 30. puta. Gdje smo do sada bili ? Ja bih rekao a gdje nismo bili. Bili smo na 4. kontinenta, Europa, Azija, Afrika i Južna Amerika. Obišli  smo 19. država i 56. planina. Kroz društvo u ovih 15. godina prošla su 243 člana. Neki odlaze a drugi dolaze. Naše društvo usko surađuje  sa planinarskim klubom Horizont-VG iz Velike Gorice. Zajedno smo jači. Ovo je prigoda da večeras predsjedniku Horizonta Renatu Milovskom uručim zahvalnicu za uspješnu suradnju i ostvarene rezultate u realizaciji planinarskih izleta.

A sada bi se osvrnuo na otvorenje moje izložbe planinarske fotografije. Moj moto je u planinu nikada bez foto aparata. Iz te ljubavi za prirodu proizašla je ova izložba mojih fotografija. Teško je odabrati od 11 tisuća fotografija njih samo 40. Fotografije sam nasumice odabrao, jer meni je svaka najdraža i najljepša. Izložbu posvećujem petnaestoj godišnjici osnutka planinarskog društva Napredak-Zagreb a nosi ime  PLANINO LIJEPA LI SI „  Ovim riječima predsjednik je završio svoj govor. Uz odabranu muziku prikazano je  oko tristotinjak fotografija na video projekciji iz rada društva. Fotografije možete pogledati u foto albumu pod naslovom CRTICE IZ MOG PLANINARSKOG ŽIVOTA. Skupština je završila sa radom uz bogati domjenak.

U 2023. godini ponovo ćemo organizirati planinarsku školu u suradnji sa PK Horizont iz Velike Gorice. I na kraju sve ovo možete pogledati na našoj novoj web stranici.